home
het boek 'Droomwerk'
artikelen
recensies

naar www.droomwerk.net

werken met dromen

 

 

DROOMWERK

Dromen zijn persoonlijke zelfportretten. Zij geven informatie over hoe je in het leven staaten vertellen het verhaal van een verleden waardoor je bent gevormd. Omdat je dromen op creatieve wijze kunt gebruiken als inspiratiebron voor een zelfgekozen toekomst, zijn zij soms zelfs levensbepalend.

Droomwerk geeft geen pasklare uitleg van dromen, maar is een handzame manier waarop je zelf aan de slag kunt. Je leert hoe je met je eigen dromen kunt omgaan en hoe je daardoor je leven verrijkt.

Dit vormt een individueel, innerlijk alchemistisch proces, waarbij je langs de vier elementen wordt gevoerd: de beelden van de droom (aarde), de emotionele beleving (water), de betekenislaag (lucht) en het transformerende handelingsperspectief (vuur).

Deze door Jung geïnspireerde droomwerkmethode werkt aan de hand van duidelijke, praktische uitwerkingen waarbij er telkens weer andere aspecten worden belicht.

Er wordt gewerkt met meditatie- en verbeeldingsoefeningen (imaginatie) die een confrontatie met de droombeelden en de herinnering daaraan begeleiden. Je eigen ervaringen worden weergegeven in tekeningen en teksten die op zich weer aanleiding tot nieuwe inspiratie geven.

Vanuit Jungs idee dat elke droom een doel had, werkt droomwerk toe naar een relatie met het leven overdag: de droom geeft je richting in je eigen ontwikkelingsproces.

 

 

 

een eigen workshop thuis hosten

Een hele fijne manier om een weekendworkshop te doen is om hem bij jezelf in je eigen huis te houden. Alle workshops die op deze manier georganiseerd werden, hadden een bijzonder positieve sfeer.

Je kunt dan vrienden en kennissen vragen om mee te doen. Eventueel kan ik ook nog mensen uit jouw buurt vragen. Die betalen de gewone prijs (€ 90), maar jij betaalt niets, omdat jij de gastheer of gastvrouw bent.

Samen met mij verzorgen we wel twee keer een lunch (broodmaaltijd met soep) en verder koffie en thee.

De workshop loopt van ca. 10.00 tot 17.00 uur, *op zaterdag kunnen we dan gezamenlijk uit eten.

In deze twee dagen werkt iedereen aan een eigen droom, we doen meditaties en verbeeldingsoefeningen (imaginatie), maken tekeningen met zacht pastelkrijt en teksten. Aan het eind van de zondag hangt er een expositie aan droomtekeningen in je kamer!individueel droomwerk doen

Persoonlijke consulten geef ik doordeweeks in Schiedam, in weekenden in Overloon (NB), maar eventueel kom ik ook naar je toe. We werken dan één à anderhalf uur en de prijs is € 50 (exclusief eventuele reiskosten).

We werken heel intensief aan een van je dromen. Daarbij gebruiken we imaginatie (verbeeldingsoefeningen) waardoor je weer sterk verbonden raakt met de beelden die zich in je droom aan je presenteerden en die blijkbaar de een of andere boodschap hebben aan je bewuste ik.

Naar die boodschap, een advies, een innerlijke wijsheid, gaan we samen op zoek, zodat je je droom niet alleen als een zelfportret kunt ervaren, maar ook als perspectief, een richtingaanwijzer in je eigen persoonlijke leven.

Veel mensen hebben aan één consult genoeg. Ze hebben een duidelijk beeld gekregen van hun situatie (zelfportret) en kunnen zich een beeld vormen van hoe de droom in het leven wilde ingrijpen en daar concreet op ingaan.

Sommige mensen willen daarna een periode doorgaan en bijvoorbeeld elke week een keer komen. In dat geval is er de mogelijkheid om tussendoor allerlei extra oefeningen te doen, waarbij het innerlijke transformatieproces op de voet gevolgd kan worden.

In de tussenliggende week kun je dan allerlei meditatie-, verbeeldings-, teken-, lees- en schrijfopdrachten doen, die in het volgende consult besproken kunnen worden. Zo wordt deze persoonlijke serie van droomwerksessies een onvergetelijk avontuur!


opgave activiteit - formulier

Wanneer je er serieus over denkt om je op te geven voor een consult, een cursus of een workshop (of zelf een workshop bij jou thuis te organiseren), vul dan het hier het opgaveformulier in en stuur het in via email. Je krijgt dan spoedig een bevestiging en specificaties over de betaling. Wanneer dit dan geregeld is, krijg je informatie over de details, de route en over specifieke elementen waarop je van tevoren in de eigen dromen kunt letten.